Het is een vraagstuk waar we het vaak over hebben. Er zijn zelfs mensen die erdoor bepalen of ze iemand als vriend willen of een relatie willen beginnen. Ben je een katten of honden persoon? Allebei deze huisdieren zijn immens populair. En het zijn ook allebei huisdieren die hele verschillende persoonlijkheden en relaties hebben met hun baasjes. Het is daardoor niet voro niets dat veel mensen van mening zijn dat baasjes die een voorkeur voor honden hebben en baasjes die een voorkeur voor katten hebben verschillende persoonlijkheden hebben. En hier zit een zekere waarheid achter. Daarom bespreken we in dit artikel de verschillende voordelen en nadelen van het hebben van of een kat of een hond.

Honden worden gezien als de beste vrienden van mensen. Ze zijn ontzettend lief, trouw en loyaal. Dit is natuurlijk alleen waar als de hond goed getraind wordt. Maar over het algemeen hebben honden veel plezier aan menselijk gezelschap. Er zijn onderzoeken gedaan waar de hormonen in een hond die met zijn baasje aan het spelen was werd bestudeerd. Het bleek dat deze honden dezelfde liefde hormonen aanmaakten als mensen wanneer ze verliefd zijn. Honden zijn speels, volgzaam en hebben veel aandacht nodig. Ze hechten zich aan mensen en houden van routine.

Tegelijkertijd hebben katten een hele andere persoonlijkheid. Katten zijn over het algemeen individueler en arroganter. Ze hechten zich meer aan huizen en locaties dan aan hun baasjes. Hierdoor wil het nog weleens voorkomen dat wanneer mensen verhuizen de kat constant wegloopt om terug te gaan naar het oude huis. Waar honden bijvoorbeeld graag aan de lijn lopen omdat dit ze een gevoel van veiligheid en samenzijn geeft, vinden katten aan een lijn lopen verschrikkelijk. Ik heb weleens een gezegde gehoord over katten en honden. Het gezegde stelde dat de hond zich realiseert dat omdat zijn baasje hem voedsel geeft, het baasje een god moet zijn. Een kat realiseert zich dat aangezien zijn baasje hem of haar voedsel geef, de kat zelf een god moet zijn.

De vraag is dan ook welke van de twee het ideale huisdier voor jou is. En dit heeft te maken met je persoonlijke voorkeur en persoonlijkheid. Als je een zeer trouwe vriend wil kun je beter voor een hond gaan. Als je houdt van dieren die meer een individuele persoonlijkheid hebben kun je beter voor een kat gaan. Katten hebben over het algemeen meer vrijheid nodig en zullen niet altijd zin hebben om te knuffelen. Honden kunnen soms om teveel aandacht vragen. Je kunt natuurlijk ook altijd voor een cavia kiezen.