Of je nu minder energie wilt verbruiken voor het milieu of voor je portemonnee maakt niet uit: het helpt voor allebei. Waar zitten de grote besparingen? Hier een paar op een rij

Verwarming

De eerste vormen hoe je winst pakt zijn de dooddoeners: minder gebruiken is minder verbruiken. Maar besparen is meer dan een zwerend vingertje dat zegt dat het minder moet. Voor je verwarming is het vaak genoeg besparing als je hem op tijd uitzet. Je kunt er ook voor kiezen om de verwarming lager te zetten en een dekentje te pakken als je op de bank zit. Een grote ruimte als de woonkamer is namelijk vaak waar je het meest verbruikt met je verwarming. Er moet immers meer warmte in om de grotere ruimte te vullen. Bovendien heeft de ruimte vaak meer en grotere ramen waar energie door ontsnapt. Wie zijn gordijnen nog niet dicht deed, dit bespaart zeker. Let wel dat je gordijn niet je verwarming bedekt, anders werkt het averechts.

Water

Echt besparen op water zal je niet in de keuken doen. Wat je daar verbruikt is een schijntje in vergelijking met wat modern sanitair verbruikt. Wie bespaart kijkt dus naar de badkamer. Ik snap dat besparing zoeken bij je toilet wel heel karig voelt. Van je douche daarentegen kan je nog steeds genieten als je wat minder doet. Zo kan je elke dag ietsje koeler douchen. Dat voorkomt dat je langer blijft plakken dan nodig is, omdat het buiten je douche zo koud is. Kort koud afdouchen helpt daar ook voor. Als je graag lang doucht kan je op je telefoon een nummertje opzetten als wekker voor je douche ronde. Dit werkt zeker goed als je het liedje door en door kent, dan weet je precies hoe lang je nog hebt.

Groots aanpakken

Wie een ouder huis heeft kan isolatie overwegen. Het is zeker een investering, maar eentje die al je andere moeite het nog meer waard maakt. De meest effectieve vorm van isolatie is het opvullen van je dak en spouwmuren. Dit is ook de snelste van de professionele opties. Met een klein gaatje kunnen ze de loze tussenruimte opvullen met grijze piepschuim bolletjes in een dag. Wie liever geen ingreep in zijn gevel wilt of graag zelf aan de slag wilt gaan is vloerisolatie een mooi project. Door het plaatsen van isolatiemateriaal onder de vloer ontsnapt er minder warmte. Als je een kruipruimte hebt, is het plaatsen makkelijker en rendabeler!