Een lange tijd op reis gaan is heel spannend, leuk en leerzaam. Vooral onder de jongeren is het heel populair om een tussenjaar te nemen en op pad te gaan. Met alleen een backpack op spullen gaan ze er even tussenuit. Sommigen een paar jaar en anderen maar een paar maanden. Wat de reden of duur voor de reis ook is, backpacken is geweldig. Ook als je volwassen bent of zelfs al wat op leeftijd is het heel erg aan te raden. Je ziet veel van de wereld en leert nieuwe dingen; over het land en over jezelf. Toch zijn er ook een paar mindere aan het backpacken. Vooral voor je lichaam kan het namelijk best wel zwaar zijn. Gelukkig heb ik hier wat tips om je lichaam fit en gezond te houden, ook tijdens het backpacken.

Zorg dat je voorbereid bent

Allereerst is het belangrijk dat je voorbereid bent op de plekken waar je naartoe gaat. Het is bijvoorbeeld verstandig om te informeren welke ziekten je in bepaalde landen kunt krijgen. Natuurlijk kan het zijn dat je tijdens het backpacken toch nog besluit een ander land te gaan bezoeken. Of dat je misschien helemaal niet van tevoren wil plannen waar je heen gaat. Gelukkig is het met de gezondheidszorg in de meeste backpacklanden tegenwoordig goed gesteld en kan je vaak in grote steden de juiste vaccinaties krijgen. Dit kan helaas wel wat langer duren dan in Nederland, maar het is belangrijker dat je niet ziek wordt natuurlijk. Maar zorg dus in ieder geval dat je de vaccinaties hebt voor het land waar je in wil starten.

Weet wat je kunt verwachten

Daarnaast is het belangrijk om te weten wat je kunt verwachten in een bepaald land. In sommige landen kan het bijvoorbeeld ’s nachts heel koud worden. Of kan je mooie wandelingen maken, maar die wel op hoogte zijn (dus ook koud). Dan is het belangrijk om te zorgen voor goede thermo-kleding. Ook als je de jungle of een natuurgebied in wil gaan is het belangrijk om je in te lezen. Zo kunnen er bijvoorbeeld hele nare insecten leven in een gebied, waar je nog nooit van gehoord hebt. Of misschien zijn er wel muggen die vervelende ziekten kunnen overbrengen. Dan is het juist weer belangrijk om een goede insectenspray te hebben zoals bijvoorbeeld die van care plus. Lees je dus niet alleen goed in over de vaccinaties die je nodig hebt, maar ook wat het land nog meer te bieden heeft aan activiteiten, hoe het klimaat is en wat voor dieren/insecten er te vinden zijn.

Ontspan en geniet

Tot slot is het belangrijk om te ontspannen. Het is niet gek dat je op je reis een keertje ziek wordt, je naar voelt of het te veel vindt worden voor je lichaam. Probeer hier niet gelijk iets achter te zoeken, want de kans is groot dat het niks ernstigs is. Zoek dan gewoon even een plek waar je ultiem kan ontspannen. Je kan bijvoorbeeld een keer voor een hotel of een privékamer in het hostel kiezen. Of een mooi plekje aan het strand zoeken waar je een paar dagen kunt doorbrengen en tot rust kunt komen. Want het backpacken is tenslotte soms een hel voor je lichaam, maar het is een vakantie voor je geest. Dus geniet ervan!