We hebben allemaal wel onze ervaringen met baantjes die vreselijk waren en tot veel afzien hebben geleid. Is het niet vakkenvullen dan wel order picken, of eten bezorgen, de lijst van simpele minimumloon baantjes is oneindig. Maar als je snel geld nodig hebt, dan zijn dit soort baantjes de perfecte manier om snel wat bij te verdienen. Dus is er natuurlijk absoluut geen schaamte om zo’n baantje te doen en ik schrijf dit niet om mensen met simpele baantjes een doorn in het oog te steken. Maar toch wil ik graag schrijven over iets wat ik zag in Zuid-Korea, en wat ik nog nooit eerder heb gezien. Dus in dit artikel schrijf ik over het meest vreselijk bijbaantje dat ik in Zuid-Korea heb gezien.

 

Op avontuur in Zuid-Korea

 

Ik heb twee jaar lang gewerkt en gewoond in Seoul, Zuid-Korea. Dit was een onvergetelijk en gaaf avontuur. Ik heb zelf verschillende bijbaantjes gedaan om mijn verblijf te kunnen betalen, maar gelukkig heb ik altijd baantjes op niveau kunnen vinden. Het minimumloon in Korea is niet erg hoog, rond de 7-8 euro per uur, terwijl vooral in Seoul de levenskosten even hoog zijn als in Nederland. Geloof met het is mentaal zwaar om je gemotiveerd in te zetten terwijl je weet dat een biertje in een kroeg al een uur werk kost.

 

Dus voor deze redenen had ik veel medelijden toen ik zag wat voor baantje veel studenten werkten. In Seoul zijn er natuurlijk veel winkeltjes en restaurantjes, maar het is niet toegestaan om op straat stoepborden neer te zetten, en zet je die wel neer dan kan dat een fikse boete opleveren. Wat veel winkeltjes dus hebben gedaan is iemand aannemen die heel de dag voor de winkel staat om een bord vast te houden. Deze personen zeggen niks, of proberen niet klanten te werven, ze staan alleen heel de dag stil. Dit hele baantje zou vervangen kunnen worden door een bord en een baksteen als dit was toegestaan.

 

Betere opties

 

Ook al kan ik begrijpen dat als je het geld nodig hebt en geen educatie hebt dat je zo’n baantje zou overwegen. Maar er moeten toch betere opties beschikbaar zijn. Dit is het meest breindodende werk dat ik me kan voorstellen. En in de winter kan het ook nog erg koud en vervelend zijn zo lang buiten te staan. In Korea kan het in de winter -15 worden. Ik hoop dat dit baantje snel verleden tijd wordt.