Het repareren, opknappen of klussen aan jouw huis of project is geen hobby maar een passie. Deze passie hoor je niet uit te oefenen in een ongeorganiseerde ruimte. Je begint met een project en na enkele uren zie jij door de bomen het bos niet meer. Dit heeft als gevolg dat jij uit je flow raakt en resulteert in halve projecten waar jij niet blij van wordt. Als dit bekend voorkomt is tijd om goed te gaan zorgen voor jouw werkplaats.

Hier let je op

Elke ruimte is anders hier moet ook rekening gehouden worden voordat jij begint met het indelen van jouw werkplaats. Bij een grote ruimte kan jij meer ruimte reserveren voor jouw gereedschap beschik jij over een kleine ruimte moet je hier efficiënt mee omgaan. Bedenk goed wat voor gereedschap essentieel is en welke overbodig kunnen zijn. Berg het gereedschap op in gereedschapskasten of hang het op aan de muur om ruimte te besparen en te zorgen voor een overzichtelijke werkplaats. 

Houd de werkplaats schoon. Leg of hang het gereedschap terug op de plek waar het hoort en laat schroeven en spijkers niet op de grond liggen. Bedenk hier een systeem voor. Dit systeem zal resulteren in een schone en overzichtelijke werkplaats zonder dat jij hier veel moeite voor doet. Denk ook aan de werkvloer de ene ondergrond is makkelijker schoon te houden als de andere ondergrond. Zo beschermt een ondergrond van vloercoating tegen andere vloeistoffen. Hierdoor zullen oliën, benzine en vetten niet in de vloer trekken en is dit eenvoudig op te ruimen.     

Zorg voor goede verlichting op de werkplaats. Het niet secuur werken met stanleymessen, hamers, zagen en schroevendraaiers brengt gevaarlijke situaties met zich mee. Een goede verlichting zorgt ervoor dat jij veilig te werk kan gaan omdat jij ziet wat je doet. 

Verder is een ventilatiemogelijkheid van belang als jij gaat werken met stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor het eigen welzijn bij inademing. Werk tijdens het lijmen bijvoorbeeld  in ruimtes met open ramen of deuren om zo de inademing van de stoffen te beperken. 

Waarom moet je goed zorgen voor jouw werkplaats?

Een goed begin is het halve werk. Als doe-het-zelver is het belangrijk om voor de start aan een project je goed voor te bereiden. Dit versnelt uiteindelijk de duur van het project en geeft jou meer plezier in het proces. Het goed verzorgen van jouw werkplaats dient als een goede voorbereiding van jouw projecten.