Bijna iedereen zit elke dag te lang

Ik ben niet de enige die na werk of school de computer opzoekt. Ongeacht wat ik doe achter de computer, of dat nou een spelletje spelen is, of simpelweg een beetje zit te browsen, de uren tellen aardig op. In principe zit ik, zeker ook met het werk of school meegerekend, gemiddeld zes uur achter de computer per dag. Ik probeer mijzelf in te dekken door de fiets te pakken, maar mij computergebruik eist toch zijn tol. Als ik lange tijd achter elkaar zit op mijn bureaustoel dan krijg ik last van mijn nek. Misschien klinkt zes uur voor jou wel als een achterlijke lange tijd. Toch zijn er talloze mensen als ik die langer dan goed voor ze is achter de computer zitten.

Hoe verminder je de klachten?

Je kent het gevoel vast wel als je na een lange autorit even kan strekken. Dan voel je echt de bewegingen die je lichaam heeft gemist. Hetzelfde gebeurt als je na lange tijd zitten achter de computer weer even opstaat. Hoe vaker je even op staat en de benen wat beweging gunt, hoe minder erg het effect van te lang zitten is. Ook de manier waarop je zit is belangrijk. Ik lag zelf vaak ondersteboven in mijn stoel. Zo kon ik makkelijker mijn voeten op de poef leggen, maar kreeg ik wel last van mijn onderrug. Ook is het natuurlijk verstandig om zoveel mogelijk te bewegen. Als je de kans ziet om de trap te pakken in plaats van de roltrap, of de fiets in plaats van de bus is dat mooi meegenomen. Ondanks deze kleine beetjes kun je klachten niet volledig tegengaan zonder echt iets te veranderen.

De oorzaak bestrijden

Dus, wat kan je nog doen als al het bovenstaande niet helpt? Het antwoord zit hem in de stoel zelf. Ik dacht er nooit over na, maar  ik tolereerde al jaren mijn oude en versleten bureaustoel. Als je dan toch door werk of iets dergelijks nou eenmaal lang achter de computer zit is het verstandig een stoel te gebruiken die daarvoor gemaakt is. Relatief goedkope bureaustoelen zijn daar niet heel goed voor. Kies daarom speciaal voor ergonomische bureaustoelen.  Zo zijn deze stoelen goed ontworpen met langdurig zitten in het achterhoofd. Uiteraard verstelbaar om op jouw lichaam af te stellen. Ook met zo’n stoel is het nog steeds belangrijk dat je pauzes neemt voor beweging, en niet expres een verkeerde houding aanneemt. Een goede stoel doet veel, maar niet alles!