Het is een gezegde dat voorkwam uit de oude Grieken, drieduizend jaar geleden. Deze Grieken realiseerden zich dat wanneer je werkt om je lichaam gezond te houden je ook een gezonde geest zult hebben. De Grieken met hun filosofie vonden een gezonde geest natuurlijk ontzettend belangrijk en daarom vonden ze fysieke fitheid ook ontzettend belangrijk. En deze wijsheid is nu nog steeds van sprake in onze moderne levens. We zijn tegenwoordig allemaal ontzettend druk. Maar wanneer we zo druk zijn dat we geen aandacht meer besteden aan onze gezondheid en fitheid dan zullen we daaronder lijden.

Er zijn verschillende negatieve effecten van een ongezonde levensstijl die we in dit artikel zullen bespreken. Daarnaast zullen we ook bespreken hoe je deze ongezonde levensstijl kunt omtoveren in een gezonde, actieve levensstijl.

Ongelukkiger

Veel mensen willen sporten en gezond eten zodat ze kunnen afvallen en er mooier en fitter uitzien. Desondanks hebben ze er toch ook vaak moeite mee. Maar een ongezonde levensstijl zal niet alleen je lichaam minder mooi maken. Het zal er ook voor zorgen dat je ongelukkiger wordt. Ten eerste omdat je minder goed in je vel zit en daardoor je zelfvertrouwen omlaaggaat. Maar ook omdat niet sporten en ongezond eten ervoor zal zorgen dat je minder geluk hormonen aanmaakt in je hersenen. Het is ontzettend belangrijk om te sporten en gezond te eten. Na een goede fitness sessie zul je meteen een stuk vrolijker zijn.

Verslaafd raken

Helaas is het zo dat er sommige ongezonde levenspatronen zijn waar mensen aan verslaafd kunnen raken. De meest bekende voorbeelden zijn natuurlijk roken en alcohol drinken maar ook suiker en ongezond eten kan een verslaving zijn. Dit komt doordat deze middelen een korte boost geven en dopamine de hersenen instuurt. Maar uiteindelijk zijn deze middelen slecht voor de gezondheid en zul je je er ongelukkiger door voelen.

Voor veel mensen kost het veel moeite om een ongezonde gewoonte te doorbreken en te veranderen. Maar het kan wel degelijk. Je kunt bijvoorbeeld de hulp in schakelen van vrienden en familie. Deze zullen je verantwoordelijk houden en ervoor zorgen dat je daadwerkelijk je aan je goede voornemens houdt. Je kunt ook de hulp van een professioneel inschakelen, bijvoorbeeld door online therapie. Dit is heel erg fijn aangezien je het gewoon vanuit huis kunt doen. Je hoeft dus niet bij een dure therapeut op de bank te gaan zitten. Met professionele hulp is het helemaal gemakkelijk om slechte gewoonten af te leren.