Met de huidige corona maatregelen is het extra belangrijk om te blijven sporten om zowel mentaal als fysiek fit te blijven. Helaas hebben de sportscholen al tijdens een aantal lockdowns moeten sluiten, dus daar kan je niet altijd terecht. Buiten sporten blijft vaak nog steeds een optie, maar tijdens koude en regenachtige dagen heb je daar misschien niet altijd zin in. Daarom geven we je in dit artikel een paar tips om thuis een eigen home gym in te richten. Je hebt niet veel nodig om er iets van te maken en je kan het zoveel uitbreiden als je zelf wilt!

 

Creëer ruimte

Niet iedereen heeft de luxe van het hebben van een groot huis of veel ruimte om in te bewegen. Gelukkig heb je ook niet extreem veel ruimte nodig voor je eigen home gym. Met een ruimte van 2,5 bij 2,5 meter kom je al een heel eind. Als je inderdaad weinig ruimte hebt schaf je beter geen grote toestellen aan. Met gewichtjes en andere kleinere items kan je ook goede oefeningen doen. Deze zijn daarnaast ook makkelijker op te bergen in een kast als je de ruimte ook moet gebruiken om bijvoorbeeld vanuit huis te werken.

 

Welke spullen haal je in huis

Wil je krachttraining gaan doen of cardio training? Voor cardio training kan je denken aan apparaten zoals een loopband, een roeitrainer of een hometrainer om op te fietsen. Hier moet je echter wel de ruimte voor hebben en daarnaast zijn deze apparaten ook redelijk prijzig. Als je geluk hebt kan je misschien een tweedehands machine ergens op de kop tikken, maar ook tweedehands zijn ze nu erg populair. Cardio training kan je daarnaast redelijk makkelijk buiten doen, dus als je er niet de middelen voor hebt sla je deze apparaten over. Voor krachttraining zijn er veel mogelijkheden. Ten eerste, ga bijvoorbeeld op zoek naar een dumbbelset om oefeningen mee te doen of naar een kettlebell. Ten tweede, elastieken zijn ook een goede optie voor squat oefeningen. Wil je het wat serieuzer aanpakken ga dan op zoek naar een squatrek met stang waar je je aan kunt optrekken of een halterbank. Veel van deze apparaten hebben overigens ook een inklapbare variant.

 

Zorg voor een goede ondergrond

Als laatste, denk aan een goede ondergrond! Een yogamatje is fijn voor bepaalde oefeningen. Ook tijdens krachttraining is het fijn om een ondergrond te hebben die een beetje mee veert en je vloer eronder niet beschadigt. Zo zijn er puzzelmatten te koop die precies hiervoor bedoeld zijn. Je kan zelf kiezen hoeveel je er nodig hebt en ze zijn makkelijk aan elkaar te leggen. Doordat ze als een puzzel in elkaar klikken schuiven ze niet uit elkaar. Ideaal dus!

 

Kortom, wil je fit blijven, maar is de sportschool geen optie? Bouw dan lekker je eigen home gym!